Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
side-area-logo

Achille & Pier Giacomo Castiglioni

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Description
Wie zijn naam niet kent, kent wel zijn booglamp. Achille Castiglioni, een van de belangrijkste ontwerpers van de 20ste eeuw. Castiglioni stierf in 2002, maar hij en zijn werk zijn nog lang niet vergeten.

Hij wordt geadoreerd door ontwerpers, hoe uiteenlopend hun stijl ook is. Of het nu de Spaanse Patricia Urquiola is met haar speelse, vrolijke ontwerpen, de Britse Jasper Morrison met zijn ingetogen sobere werk, of de van tierelantijnen houdende Marcel Wanders, ze zijn vol van het werk van de in 2002 overleden Milanese ontwerper Achille Castiglioni. En dat is niet verwonderlijk. Het is speels, humoristisch en ook nog buitengewoon functioneel. Als er één ontwerper is geweest die ervoor heeft gezorgd dat de woorden Italiaans en design samen een begrip werden, is het wel de in 1928 geboren Castiglioni; architect, ontwerper en designhoogleraar aan de technische universiteit van Milaan. Hij ontwierp zo’n 150 producten en won acht keer de belangrijkste designprijs van Italië, de Compasso d’Oro.

Zijn bekendste ontwerp is de booglamp, de Arco, die hij met zijn broer Pier Giacomo ontwierp. Zelfs wie de naam Castiglioni nog nooit heeft gehoord, kent die lamp. Het is nog steeds een goedlopend product bij het Italiaanse lampenmerk Flos. De ontwerpers wilden een lamp die recht boven een tafel uit kon komen maar niet aan het plafond hing of in de weg stond. De oplossing was een lamp die met een reusachtige boog boven­ de tafel uitkomt en op zijn plek wordt gehouden door een zwaar marmeren voetstuk. Geen lamp werd zoveel gekopieerd als deze. Echte exemplaren zijn herkenbaar aan het gat in het marmer, waar wat betreft de broers een stok door gestoken kon worden om hem te verschuiven.

Een ander bekend ontwerp dat hij met Pier Giacomo uitbracht was de Mezzadro, een kruk in de vorm van een ijzeren veer met een tractorstoel, naar het werk van de door hen bewonderde kunstenaar Marcel Duchamp, die doodgewone industriële voorwerpen toepaste in nieuwe objecten. Veel producten hebben ze niet samen kunnen maken. Pier Giacomo stierf, veel te vroeg, in 1968. Achille zette de studio alleen voort.
Info

Wij gebruiken cookies voor de goede werking van onze website. Wij raden u daarom aan ons privacybeleid aandachtig te lezen vooraleer onze website te bezoeken.