B&B Italia Camaleonda
door Mario Bellini

Over het merk

In 1966 werd B&B Italia opgericht door de ondernemende Piero Ambrogio Busnelli. De Italiaanse firma staat erom bekend dat het een flink deel van haar totale omzet herinvesteert in onderzoek en ontwikkeling. Hierdoor blijft zij in de meubelindustrie voorop lopen op vlak van innovatie en is het voor de concurrentie moeilijk om bij te blijven. Mede dankzij deze investeringen wist B&B Italia een vooruitstrevend opvulschuim te ontwikkelen dat zorgt voor een uitzonderlijk comfortabele zit in alle B&B Italia designzitmeubelen. Als producent van exclusieve designmeubelen heeft B&B Italia de afgelopen halve eeuw onmiskenbaar haar stempel gedrukt op de wereld van het interieurdesign. Kwaliteit, creativiteit in combinatie met onderzoek staan centraal in de filosofie van B&B Italia, prominent ambassadeur van het Italiaans design.

Over de ontwerper

Mario Bellini is architect van opleiding, industrial designer, leraar, zegsman, beheerder en uitgever en is één van de leidende vertegenwoordigers geworden van het Italiaanse design in de jaren 1970.

Bellini is minder radicaal dan zijn tijdgenoten maar wordt gerespecteerd voor zijn originele vormen en technisch vernuft. Zijn meubelontwerpen zijn eclectisch van stijl maar worden gekarakteriseerd door hun voluptueuze organische vormen, een vindingrijk gebruik van luxueuze materialen en het hoog niveau van afwerking. Bellini heeft er altijd naar gestreefd om zijn ontwerpen zo te maken dat ze eenvoudig, overzichtelijk en makkelijk in gebruik zijn.

Bellini is een trouwe volgeling van Walter Gropius, die meende dat design een term was die gebruikt kon worden voor alles wat door mensenhanden gemaakt wordt, van eenvoudig bestek tot de plannen voor een wereldstad. In lezingen over heel de wereld verzet Bellini zich dan ook tegen de academische opsplitsing van de kunsten.

Bellini is (gast)docent geweest bij vele designscholen. Hij heeft als designer en consultant gewerkt voor o.m. Cassina, Vitra, B&B Italia en Renault; ontwierp verlichting voor Flos, Artemide en Erco en geluidsapparatuur voor Yamaha en BrionVega.

Hij heeft verschillende designonderscheidingen verworven, waaronder een opmerkelijk zevental Compasso d'Oro awards.

Terug van weggeweest: eén van de meest iconische en gezochte zitbanken aller tijden, de Camaleonda ontworpen door Mario Bellini voor B&B Italia, 1971.

Over het product

Camaleonda, in 1970 aan het publiek gepresenteerd, heeft 5 decennia designgeschiedenis doorlopen. Deze modulaire bank, ontworpen door Mario Bellini, heeft de esthetiek van een heel tijdperk van interieurontwerp bepaald, dankzij het grote succes bij het publiek en critici. De Camaleonda was vaak te zien in internationale designmusea en in filmsets die de collectieve verbeeldingskracht hebben bepaald. Een object dat geliefd is bij designliefhebbers, antiekhandelaars en binnenhuisarchitecten, is eindelijk weer in productie na een zorgvuldig ontwerpproces waarbij het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van B&B Italia en Mario Bellini nauw samenwerkten.

De B&B Italia Camaleonda belichaamde de wens van Mario Bellini om architectuur en design samen te voegen. Het was zowel een architectonisch element als een bank, omdat het model in staat is het landschap van het interieur te veranderen. Het is deze kameleonachtige aard, het vermogen om constant te veranderen, die de bank zijn tijdloze kwaliteit geeft.

De heruitgave behoudt de esthetiek, afmetingen, verhoudingen en configuratiemogelijkheden van het origineel. Zijn geometrische vorm wordt gevormd door bekleed polyurethaanvulling. De capitonnage wordt nog steeds vervaardigd door een innovatief systeem van kabels, haken en ringen waarmee de modules naar wens kunnen worden losmaakt en opnieuw kunnen worden gecombineerd. Met alle onderdelen gemaakt van gerecyclede of recyclebare materialen, is de volledige collectie textiel en leer van B&B italia beschikbaar om de bank te bekleden. De basis van de zitting, rugleuning en armleuningen zijn gemaakt van houten panelen en het hele model rust op sferische poten gemaakt van FSC-gecertificeerd beukenhout.

Prijs

Bezichtig dit product in onze showroom