Banksy Soup Cans

1100,00

Kunstwerk van Banksy

Uitverkocht

Categorieën: , Tag:

Kunstcatalogus

De volledige kunstcatalogus kan u vanaf de Kunstgalerij-pagina downloaden. Ga naar Kunstgalerij.

Door de visuele identiteit van het inmiddels ter ziele gegane Tesco Value-assortiment af te beelden, is Banksy’s Soup Can een voor de hand liggende knipoog naar Andy Warhols Campbell’s Soup Can-schilderijen uit 1962 die later als prints werden uitgebracht. In tegenstelling tot Warhols eerbetoon aan de eindeloos gereproduceerde beelden van de consumptiemaatschappij, levert Banksy hier bijtende kritiek op de supermarktgigant die de hedendaagse markt is gaan overnemen.

Deze print is nauw verwant aan de Soup Can Quad-editie uit 2006, die vier blikjes met steeds dezelfde smaak laat zien. In tegenstelling tot de rijke verscheidenheid aan soepsmaken van Warhols werk laat dit de grimmige realiteit en eentonigheid zien van het overleven met een krap budget. Deze blikken hebben gouden doppen, alsof ze de rijkdom aangeven die ze naar een select kransje aandeelhouders brengen in plaats van naar de consument.

Gedrukt in drie kleuren op een crèmekleurige achtergrond, evoceert deze print de vintage-esthetiek die nu door supermarkten zoals Tesco wordt ingeroepen om Britse producten te verkopen. Banksy had eerder al kritiek uitgeoefend Tesco, in een muurschildering getiteld Very Little Helps, een verwijzing naar de Tesco-slogan ‘Every Little Helps’. Het werk wordt beschouwd als een van de beroemdste muurschilderingen in Londen en blijft daarom bewaard achter perspex. Het beeldt een vlaggenmast af, van waaruit een plastic Tesco-draagtas wegvliegt terwijl aan de voet van de mast twee kinderen trouw beloven. Hier hekelt Banksy de alomtegenwoordigheid van de Tesco-supermarkten, die door hun openlijk gecommuniceerde expansiedrift, kleine onafhankelijke groenteboeren wensen te verdringen.

Banksy’s originele Soup Can-zeefdruk werd uitgebracht in 2005 en uitgegeven door Pictures on Walls. De soepblikken van de kunstenaar worden nu beschouwd als een van zijn meest iconische en herkenbare kunstwerken. Voor deze versie is een editie van 300 stuks gepubliceerd waarvan 50 zijn gesigneerd. Soup Can werd later uitgebracht in 28 kleurvariaties met 10 gesigneerde prints van elke kleur, wat resulteerde in in totaal 280 gesigneerde prints.

Staat

Nieuw

Ontwerper

Banksy

Land

Verenigd Koninkrijk

Jaar

2006

Afmetingen

b 59 x d 83 cm

Techniek

Lithografie

Inlijsting

Aluminium, Museumglas, Passepartout soft black

Opmerkingen

Binnengebruik, Gesigneerd, Open editie

Garantie

NB

Leveringstijd

Leveringstijd aanvragen

Leveringskost

BE: €12 – gratis bij aankopen vanaf €100, NL: €22 – gratis bij aankopen vanaf €100

Meer weten?

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Banksy Soup Cans” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.